Sabtu, 20 November 2010

KUIH SEPIT

bahan bahan
1/2 kg tepung beras
80gm tepung gandum
6 biji telur
1 biji kelapa(ambil santan)
3 sudu besar gula
garam secukup rasa
cara cara
gaul semua bahan dalam sebuah mangkuk yang sederhana besar.
kisar halus adunan supaya ia terasa lebih sedap.



1>panaskan acuan kuih sepit diatas dapur
2>setelah acuan panas tuangkan 1/2 sudu adunan dalam acuan.
3>bakar jangan lebih 2 minit.
4>angkat kuih dan cepat cepat dari acuan dan lipat ketika masih panas lagi


RESIPI IN I DIAMBIL DARI MAJALLAH MIDI

KEREPEK BAWANG

BAHAN BAHAN A
500gm tepung gandum
1 biji telur
200 gm bawang kecil-ditumbuk
1 cawan minyak-dipanaskan
1 cawan air
garam secukup rasa

BAHAN BAHAN B
500 gm tepung gandum
1biji telur
1 cawan minyak -dipanaskan
1 cawan air
garam secukup rasa

CARA CARA A
campurkan tepung ,telur,bawang,garam,dan minyak.
uli. masukkan pula air dan uli sehingga menjadi doh.
CARA CARA B
campurkan tepung,telur,minyak,garam,dan air lalu diadun sehingga menjadi doh.
CARA CARA
1>ambil sedikt adunan A -canai nipis
2>ambil pula adunan B - canai nipis
3>letakkan adunan B yg telah dicanai tadi keatas adunan A yg telah dicanai tadi.
4>gulung dan potong nipis nipis
5>panaskan minyak dan goreng adunan yg dipotong tadi sehingga garing.

kek pisang

BAHAN BAHANNYA
2sudu besar esen piang
14biji pisang segar
1/2liter susu segar
500gm mentega tanpa garam
370gm gula perang
370gm gula kastor
5gm garam
10biji telur
1kg tepung 30gm serbuk penaik
13gm serbuk soda
CARA CARANYA
1>kisar pisang,susu segar,dan esen pisang bersama sama dan ketepikan seketika.
2>putar mentega,gula perang,gula kastor dan garam sehingga berkrim.
3>kemudian masukan3 biji telurdan kacau hingga sebati.
4>kemudian masukkan lagi 2 biji telur pada satu masa sehingga habis.
5>masukkan pisang yg telah dikisar tadi kedalam adunan dan gunakan tangan utk menggaulagar lebih sebati. masukkanjuga bahan2 kering yg lain dan pastikan ia digaul rata.
6>bakar kek selama 35 minit dengan suhu 180 dajah celsius.

Ahad, 14 November 2010

cream puff

bahan bahan
3cawan air
3/4 cawan butter
3cawan tepung gandum
9 biji telur
2 sudu kecil baking powder

cara caranya
3cawan air dididihkan.kemudian masukkan butter ,bila cair campurkan tepung gandum
kacau sampai tidak melekat diperiuk.angkat,sejukkan.
bila betul2 sejuk masukkan telur,kacau sebati,buat begini sampai habis 9 biji
(8biji+ 1 biji putih telur),kacau sampai naik angin( meletup letup)
baru campur baking powder,bulat bulatkan(menggunakan 2 batang sudu)
maukkan dalam loyang dabakar sampai garing.
bila garing, angkat, belah dan masukkan kuah kastad

bahan bahan utk kuah kastad
6 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung susu
1 biji kuning telur

cara caranya
campurkan semua bahan bahan di atas,kacau diatas api yang perlahan,
kacau sampai pekat

puding soya cincau

bahan2nya
250 ml air
63 gm gula
1/4 paket serbuk agar2
sedikit agar2 soya dadu
sedikit cincau potong dadu
sedikit cendol
sekepingkek span nipis

bahan2 soya dadu
250 ml air soya
63 gm gula
1/4 paket serbuk agar2

cara2 nya
1>soya dadu::panaskan air soya,gula dan serbuk agar2
apabilasebati,tuang dalam loyang,biar sejuk,bila sejuk potong dadu,
ketepikan
2>ambil gelas pelastikutk dijadikan beka agar2
3>letakkan sedikit soya dadu,cincau kedalam gelas itu
4>panaskan air, gula dan serbuk agar2 .bila mendidih tuangkan sedikit
dalam gelas dan biarkan sejuk
5>sementara itu potong kekspan mengikut bentuk gelas dan letakkan
dalam gelas dan biarkan ia menutupi lapisan agar2
6>setelah itu tuang lagi bancuhan agar2 dan biarkan seketika
7>kemudian masukkan cendoldan tuang kembali bancuhan agar2 sehingga habis.
8>sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan

bingka ubi kayu

bahan2nya
2kg ubi kayu,parut &disejat airnya
300 gmgula pasir
1sudu teh garam
2 biji telur- dipukul sebentar
500 ml santan-daripada satu biji kelapa
sedikitpewarna kuning,jika suka

cara2nya

1>masukkan ubi kayu parut,gula pasir,pewarna kuning (jika perlu)
dan telur ke dalammangkuk.gaul hingga sebati
2>setelah itu masukkan santan,kacau rata dan tidak berketul2
3>lenserkan sedikit minyakmasak pada loyang pembakar dan
tuang bancuhankedalamnya
4>bakar adunan pada suhui 300 darjah celsius,atau selama30 minit, atau hingga permukaannya kekuningan,
5>sejukkan sebelum dipotong

seri muka hitam manis

BAHAN A (DASAR)
2 cawan pulut
1 cawan pulut hitam
1/2cawan isi jagung
1 sudu kecil garam
21/2cawan santan
1 sudu besar tepung beras yg dibancuh dgn 3/4 cawan air

BAHAN B(kepala)
4 biji telur dikacau bersama11/4cawan gula
2 cawan santan
10 helai daun pandan
3 cawan air
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung pulut
secubit garam

CARA2NYA
1> sediakan bahan2B dulu dgn mencampurkan tepung jagung ,tepung pulut didalam bancuhan telur.
2>kisar daun pandan bersama air. kemudiantuangkan bancuhan tepung tadi ke dalam air daun pandan
3>campurkan santan dan garam,ketepikan
4>kemudian sediakanbahan dasar dengan mencampurkan kesemua bahan A kecuali bancuhan tepung beras
5>masak bahan A sehingga likat,baru tuangkan bancuhan tepung beras
6> masak lagi sehingga kering,angkat
7> sedikan loyang,sapu sedikit minyak.tuangkan semua bahan A(dasar),kemudian tekan sampai mampat
8>kukus selama 5 minit(dasarnya saja)
9>sementara itu suamkan bahan B tadi(atas)tungkan sebahagian diatas bahan A
10>kukus selama 10 minit,kemudian dgn segera tuangkan baki (bahan B)
11> kukus lagi selama 10 minit
12> keluarkan dari pengukusdan grill selama 15 minit pada suhu 120oc utk mendapatkan kuih yg cantik permukaan atasnya