Khamis, 25 November 2010

KEK PISANG

BAHAN BAHAN
1/2 cup butter
1/2 cup brown sugar
1/2 cup sugar
2 biji telur
11/2 cup pisang yang telah dilecek
2cup tepung gandum
3 sudu teh soda baikarbonat
1 cup badam cincang
2 sudu makan koko
CARA CARANYA
putar gula,butter sampai kembang,masukan telur ,masukkan pisang,tepung gandum & bahan2 kering yg lain.bakar pada suhu 200 cc

resipi ini diambil dari kwn di facebook

KEK CAWAN COKLAT KUKUS

BAHAN A
150 gm minyak masak/jagung
180gm susu cair
200 gm gula kastor
200 gm susu krimer manis
1 sudu teh emulco coklat
BAHAN B
50 gm serbok koko
90 gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda baikarbonat
1/2 sudu teh serbuk penaik
BAHAN C
3 biji telur,dipukul dgn garpu hingga sebati
CARA CARANYA
1>satukan bahan2 A kedalam periok,kacau atas api hingga gula hancur,jangan sampai mendidih -angkat dari api dan biarkan suam.
2>masukkan telur yg telah dipukul tadi dan kacau rata.
3>ayakkan bahan B dan masukkan kedalam adunan A,pukul denga hand -mixer hingga adunan menjadi licin.
4>rehatkan adunan 20 minit,tuangkan adunan kedalam cawan2 kecil atau bekas aluminium& kukus selama 20minit @sehingga masak.

resipi ini diambil dari internet

KEK COKLAT (KUKUS)

BAHAN BAHANNYA (8")
1cawan gula perang
1 cawan susu segar perisa coklat
1cawan minyak
3/4cawan seruk koko
1/2cawan susu pekat manis
11/4 cawan tepung gandum
1sudu teh soda baikarbonat
1sudu teh baking powder
3 biji telur

CARA CARANYA
1>ayak tepung ,soda baikarbonat &baking powder.
2>masukkan serbuk koko,gula perang, susu segar,susu pekat& miyak kedalam periok dan
panaskan diatas api yg kecil sehingga semua larut,matikan api.
3>pukul telur hingga kembang& masukan ke dalam bancuhan koko.
4>masukkantepung sedikit demi sedikit & gaul sebati.
5>tuangkan kedalam loyang yg telah di lenser dengan minyak /lapik dgn kertas minyak.
6>tutup loyang dengan aluminium foil &kukus selama 1 jam didalam kukusan yg telah dipanaskan.
7>angkat a7 sejukkan.

resipi ini diambil dari internet

Ahad, 21 November 2010

KUIH LAPIS

BAHAN BAHAN
1cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1/2cawan tepung ubi
2cawan santan
3cawan air
1cawan gula
sedikit garam
sedikit pewarna merah
CARA CARANYA
1>kisar semua bahan kecuali pewarna merah sehingga halus.bahagikan kepada 2 bahagian.
satu dibiarkan warna asal dan satu lagi diwarnakan dengan warna merah
2>sediakan kukusan dan sapukan loyang dengan sedikit minyak.biarkan kukusan panas terlebih dahulu
3>masukkan adunan putih dan kukus selama 2 minit(lapisan mestilah nipis)
4>kemudian masukkan adunan merah,ulangi peroses ini hingga selesai
5>akhir sekali kukus selama 10 minit.
6>biar sejuk dahulu baru dipotong.

RESIPI INI DIAMBIL DARI MAJALLAH MIDI

MUFFIN COFFEE

BAHAN BAHAN A
125gm mentega
80 gm gula perang
BAHAN BAHAN B
1 biji telur (gred c)
1/2 sudu besar esen vanila
BAHAN BAHAN C
200gm tepung gandum halus
1/2 sudu besar baking powder
1/4 sudu besar baking soda
(diayak bersama)
BAHAN BAHAN D
50gm coklat cip
100ml susu cair
1 sudu besar coklat emulco
beberapa mangkuk kertas (muffin cup)
cara caranya
1>masukkan bahan Akedalam bekas pengadun,kacau agak rata dan sebati,kemudian masukakan bahan B (telur dan esen vanila)
2>pukul sekejap dan masukan bahan C bersama tepung yang telah diayaksedikit demi sedikitsehingga tepung tadi habis.
3>masukkan bahan D ,kacau lagi sehingga adunan menjadi rata da sebati.
4>panaskan oven pada suhu 150 darjah celsius,piping adunan tadi kedalam acuan dan bakar selama 20 minit.

RESIPI INI DIAMBIL DARI MAJALLAH MIDI