Sabtu, 13 November 2010

kek surabaya

bahan-bahannya
30 biji kuning telur (telur gred A)
3 biji telur gred A(seluruh telur)
250gmtepung (jenama bluekey@red ros)
370gm gula kastor
25gm tepung jagung
360gm mentega(jenis anchor)(dcairkan)

cara caranya
1> pukul semua telur dan gula sehingga adunan menjadi agak pekat
2>panaskan mentega sehingga cair
3>masukkantepung gandum sedikit demi sedikit secara berterusan sehingga habis
4>tuangkan mentega yang telah dicairkan tadi kedalam bekas adunan
5>sediakan 3 loyang pembakar-bahagi adunan kepada 3 bahagian
6>satu bahagian dicampurkan dengan coklat emulco
7>setelah kek masak ,keluarkan &sejukkan sapu jempada satu asal dan letakkan adunan coklat emulcodiatanya sapukan pula jematas adunancoklatdan letakkan adunan satu lagidiatasnya